Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wigilijny barszcz z uszkami to danie, które gości na naszych stołach zarówno w dni powszednie, jak i również w najważniejszy dzień roku, czyli wigilię. 12 pysznych potraw, które przygotowywane są na ten dzień, w zależności od regionu różnią się od siebie typami posiłków oraz składnikami. Jednak barszcz z uszkami niezależnie od regionu - zawsze jest numerem jeden podczas kolacji wigilijnej.
Barszcz z uszkami - zupa, która dojrzewa kilka dni
Aby przygotować idealny barszcz czerwony z uszkami trzeba sporo czasu i cierpliwości. Zakwas, który jest swoistą bazą tego dania, dojrzewa kilka dni, a jego codzienne doglądanie jest rzeczą niezwykle konieczną. Jednak gdy sam zakwas jest gotowy - możemy wówczas przygotować jedną z najbardziej aromatycznych zup, a uszka do barszczu jedynie nadadzą mu charakteru oraz aromatu. Co jednak, jeśli barszczyk z uszkami chcemy jadać częściej, a najzwyczajniej w świecie nie mamy czasu na przygotowywanie zakwasu? Wówczas z pomocą przychodzi Barszcz Czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY. To gotowy produkt, którego przygotowanie zajmie nam relatywnie niewielką ilość czasu, a smak oraz aromat przywiodą nam na myśl najpiękniejsze chwile spędzone przy wigilijnym stole.
Wigilijny barszcz z uszkami - przepis
Pachnący grzybami i majerankiem pyszny barszcz czerwony z uszkami najczęściej gości na naszych wigilijnych stołach, choć można przyrządzić go także w weekend na domowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystaj produkt Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY, dzięki czemu Twój barszczyk będzie miał piękny kolor i intensywny smak. Szczególnego charakteru dodają mu suszone grzyby, których aromat poczujesz w całym domu. To dobry znak, że Boże Narodzenie już tuż, tuż!
Z przepisu dowiesz się także, jak łatwo i szybko przygotować dodatek do barszczu czerwonego - domowej roboty uszka - które ze smakiem zje cała Twoja rodzina. Barszcz czerwony podawaj najlepiej w bulionówkach, a wierzch udekoruj świeżymi ziołami. Przygotowanie jest ekspresowe oraz bezproblemowe. Wystarczy, że przygotujemy zupę zgodnie z instrukcjami przedstawionymi na opakowaniu. Następnie musimy dodać do niego uszka, które możemy kupić gotowe, bądź przygotować wedle własnego przepisu. Gotowe! Aromatyczny barszcz z uszkami może podbijać nasze kubki smakowe.
Barszcz czerwony z uszkami - smak wigilii każdego dnia
Barszcz z uszkami to danie, które swoją popularnością pobija niejeden stół zarówno podczas kolacji wigilijnej, jak i również w ciągu każdego innego dnia w roku. Przepyszna zupa przygotowywana na bazie zakwasu przygotowywanego z buraków, czosnku, oraz chleba na zakwasie - uchodzi za jedną z najpopularniejszych Polskich potraw. Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY- jest w stanie przywołać na nasze talerze smak oraz aromat, którego nie powstydziłby się niejeden barszcz przygotowywany tradycyjnym przepisem. Ze względu na swój prosty oraz szybki proces przygotowywania - jesteśmy w stanie cieszyć się smakiem swojej ulubionej zupy każdego dnia.
Z mąki, jajka, oleju i wody zagnieć w misce ciasto - powinno być elastyczne i dość sprężyste. Jeśli jest za twarde – dolej wody, jeśli za rzadkie – podsyp mąką.
Grzyby ugotuj w małej ilości wody, aż będą miękkie. Ostudź, odcedź i bardzo drobno posiekaj.
Drobniutko posiekaj cebule i tymianek.
Na patelni rozpuść masło, dodaj cebulę, tymianek i przesmażaj, aż cebula się zeszkli.
Następnie dodaj posiekane grzyby, dopraw solą i pieprzem i przesmaż razem mieszając około 5 minut.
Gdy tak przygotowany farsz ostygnie, dodaj do niego bułkę tartą i wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj i wykrawaj kieliszkiem małe placuszki.
Nakładaj na nie farsz i lep uszka.
Gotowe uszka ugotuj w osolonym wrzątku i wyjmuj łyżką cedzakową, kiedy wypłyną.
Przygotuj Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY według przepisu na opakowaniu.
Podawaj barszcz z uszkami.